Strony

Friday, April 18, 2014

Happy Easter! Homemade bread


I'm quiet sure that you all have your favorites (and already checked!) recipes that you air before every holidays. The ones that always work out, never fail and you cannot imagine Easter without them. Excellent! In this case, let's focus on something that is actually a base which we usually organize in about 30 seconds (we enter the bakery, say: 'Wholemeal please', pay and leave) and we can prepare on our own. This is bread we're talking about. Exactly how we like it - wheat or wholemeal, made of gluten free or ordinary flour, with poppy seed or sesame and with certainty that it's free from all the artificial ingredients prolonging freshness. Here's the recipe I used. Homemade bread - perfect for the Easter breakfast!

Jestem przekonana, że macie swoje ulubione (i sprawdzone!) przepisy, które odkurzacie przed każdymi świętami, które zawsze wychodzą i bez których nie wyobrażacie sobie Wielkanocy. Doskonale! W takim razie, skupmy się na tym, co w sumie jest bazą, której zorganizowanie normalnie zajmuje nam około 30 sekund (wchodzimy do piekarni, mówimy: "Razowy proszę", płacimy, wychodzimy), a możemy przygotować ją sami. Mówimy oczywiście o chlebie. Dokładnie takim jak lubimy: razowym bądź pszennym, z mąki bezglutenowej lub zwykłej, z makiem albo sezamem, z pewnością, że nie dodano do niego żadnego sztucznego składnika przedłużającego świeżość. Poniżej przepis, który ja wykorzystałam. Chleb upieczony w domu - idealny na wielkanocne śniadanie!



Składniki / Ingredients:

1 kg mąki pszennej 500 / 1 kilogram of wheat flour
25 dag mąki razowej / 0.25 kg of wholemeal flour
Kostka drożdży (10dag) / 10 decagrams of yeast
1 łyżka cukru / 1 spoon of sugar
1 łyżka soli / 1 spoon of salt
1 l wody / 1 litre of water 
Mak / Poppy seeds
Po dwa 50 ml kieliszki: / 2 50ml glasses of:
nasion dyni / pumpkin seeds
sezamu / sesame
siemienia lnianego / linseed
słonecznika / sunflower seeds




W dużej misce wymieszaj drożdże, sól, cukier i wodę. Następnie dodaj obie mąki. / Take a big bowl and mix yeast, sugar, salt and flours in it.




Dodaj nasiona i wymieszaj wszystko. / Add all the seeds and mix everything.


Przełóż rozrobione ciasto do foremek, posyp makiem... / Place the dough in the molds, sprinkle the poppy seeds on it...


... i poczekaj, aż wyrośnie (jakieś 10 - 15 minut). / ... and wait until it's grown (it usually takes 10 - 15 minutes).


Ciasto wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 90 minut. / Put the molds into the oven and bake at 180 C degrees for 90 minutes.


I oto jest ;D / And here it is ;D



No comments:

Post a Comment