Strony

Wednesday, March 08, 2017

Warsztaty #poswojemu - Kuchnia Spotkań Ikea, Burczymiwbrzuchu i 6 x pierogi



W Warszawie jest pewne fenomenalne miejsce. Jest tam kilka dużych blatów, wszelkie kuchenne sprzęty i ogromny stół, a widok z okna pada na samo centrum miasta. Mowa o Kuchni Spotkań Ikea, którą miałam okazję odwiedzić w listopadzie, podczas warsztatów #poswojemu, prowadzonych przez Tosię i Śliwkę z Burczymiwbrzuchu. Dziewczyny wyłoniły grono sześciu osób, które zaprosiły do wspólnego gotowania, a tematem spotkania były… pierogi, a dokładnie ich unowocześniona wersja. Od prowadzących (które sprawdziły się w tej roli rewelacyjnie) dostałyśmy przepisy na ciasto i sugestie co do farszu, który mogłyśmy komponować według własnego uznania. Ja stanęłam przy stanowisku z azjatyckimi dim sumami.
To były pierwsze warsztaty kulinarne, w których brałam udział. Nie miałam pojęcia czego oczekiwać, więc kiedy wsiadałam rano do pociągu, moja ciekawość sięgała granic. Lekki stres ustąpił, kiedy okazało się, że przestrzeń, w której miałyśmy gotować była odzwierciedleniem słowa „przytulny”, a na miejscu czekały na nas dwie roześmiane babki, gotowe do udzielenia rady i pomocy. Kolejne kilka godzin upłynęło na wałkowaniu, lepieniu i doprawianiu, a całe warsztaty zakończyłyśmy wspólną pierogową degustacją.
Najważniejszy wniosek, jaki wyciągnęłam ze spotkania i jednocześnie rada, jakiej mogę Wam z czystym sumieniem udzielić, to „nigdy nie odmawiajcie udziału w warsztatach”! To parogodzinna przygoda, dająca masę przyjemności, która odrywa od codzienności i na chwilę wprowadza w inny świat, a jednocześnie stanowi bodziec do poszerzenia swojej strefy komfortu. Niesamowicie cieszę się, że miałam szansę tego doświadczyć. Nie warto przegapiać takich okazji!
Poniżej znajdziecie dwa przepisy na pierogi, które tego dnia smakowały mi najbardziej i kilka przydatnych informacji.

PS. Wspaniałego Dnia Kobiet!





Przepisy
Przepisy pochodzą z bloga Burczymiwbrzuchu
(tutaj znajdziecie wszystkie sześć receptur Tosi i Śliwki)

Dyniowe pierogi z twarogiem i śliwkowym sosem z chilli
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g puree z pieczonej dyni
  • 150 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli
Farsz:
·         Twaróg
·         Jajko
·         Cukier

Mąkę wsypujemy do misy lub na stolnicę, dodajemy puree z dyni i sól. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli, a następnie dzielimy na kilka części. Łączymy twaróg, jajko i cukier na farsz. Wałkujemy cienko jedną z części, a resztę przykrywamy, aby nie wyschła. Wykrawamy średniej wielkości kółka, na środku każdego umieszczamy łyżkę farszu i zlepiamy końce. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z łyżką oliwy, przez 4 minuty lub do momentu wypłynięcia i odcedzamy.

Sos śliwkowy:
Śliwki drylujemy, drobno siekamy, podsmażamy z chilli, imbirem, miodem i wodą. Przyprawiamy sokiem z limonki.

Puree z dyni:
Dynię hokkaido kroimy na plastry, wykładamy na blasze wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą, przyprawiamy i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Upieczoną dynię miksujemy z oliwą i wodą na gładkie puree, doprawiamy do smaku solą.







Pierożki dim sum z pieczarkami, mlekiem kokosowym, porem i orzechowym dressingiem
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 160 ml letniej wody
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
Farsz:
·         Pieczarki
·         Por
·         Mleko kokosowe
·         Imbir
·         Kolendra
·         Olej sezamowy
·         Sezam

Dressing:
·         Masło orzechowe
·         Mleko kokosowe
·         Sok z limonki
·         Czosnek

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy olej sezamowy. Wlewamy powoli letnią wodę i krótko wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Zostawiamy na 10-15 minut pod ściereczką, aby odpoczęło. Pokrojone drobno pieczarki podsmażamy w woku z porem, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy np. olej sezamowy, imbir, sezam i kolendrę. Studzimy. Oprószamy blat mąką i wałkujemy cienko ciasto. Wykrawamy kółka o średnicy 8 cm, na środku każdego kółka kładziemy łyżkę farszu, zbieramy brzegi ciasta ku środkowi i łączymy tworząc sakiewkę. Pierożki podsmażamy przez minutę na oleju sezamowym na patelni. Następnie wlewamy wodę i przykrywamy patelnię na 4 minuty.

Dressing:
Miksujemy masło orzechowe z mlekiem kokosowym, sokiem z limonki i czosnkiem.







Miejsce
Kuchnia Spotkań Ikea to miejsce stworzone dla wszystkich pasjonatów gotowania, którym marzy się wspólne gotowanie w większym gronie. Wymagana jest rezerwacja, ale korzystanie z jednej z dwóch kuchni jest całkowicie bezpłatne (trzeba zaopatrzyć się tylko w składniki). Wszystkie informacje znajdziecie tutaj.

Kuchnia Spotkań Ikea
Al. Jerozolimskie 61
00 – 697 Warszawa
tel. 22 275 00 00




3 comments:

  1. Nie powinnam tu wchodzić z moją słabością do pierogów. Niezwykle apetycznie, chociaż chętniej bym jadła, niż gotowała:)Pozdrawiam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Słabość do pierogów to bardzo dobra słabość :) A wierz mi, że po samodzielnym ulepieniu smakują jeszcze lepiej. Sama przymierzam się do powtórzenia dim sumów z pieczarkami :D

      Delete
  2. Pierogi wyglądają naprawdę niesamowicie! Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się więcej o samym koncepcie Kuchni Spotkań to zapraszam do tekstu: https://blog.freebee.pl/kuchnia-spotkan-ikea/

    ReplyDelete