Strony

Thursday, March 20, 2014

A piece of... Shrek

Nieważne jak silna byłaby moja wolna wola, są rzeczy, którym nigdy nie potrafiłabym odmówić. Słodkie, kremowe ciasto jest zdecydowanie jedną z nich, a kiedy dodatkowo jest zielone i składa sie z mojego ulubionego  soku to już czyste szaleństwo. Przepis znalazła moja mama i to głównie ona była jego wykonawcą. Nie byliśmy pewnie co do nazwy, dlatego ciasto zostało pieszczotliwie nazwane Shrekiem. Koniec końców - Shrek okazał się pyszny :)

No matter how strong my will is, there are things I could never resist. Sweet, creamy cake is definitely one of them and when, additionally, it's green and consists of my favorite juice it's pure madness. The recipe was found by my mum and she is the one who made it (of course I was helping her). We weren't sure about its name so we called the cake fondly - Shrek. In the end, Shrek turned out to be delicious :)
Here's how we did it:





Składniki / Ingredients

Biszkopt / Sponge cake:
6 jajek / 6 eggs
Szklanka cukru / A cup of sugar
Pół szklanki mąki / Half a cup of flour 
Pół szklanki mąki ziemniaczej / Half a cup of potato flour
Łyżka oleju / 1 spoon of oil
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 teaspoon of baking powder

Białka ucieramy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i resztę składników i mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach / Beat the egg whites with sugar to stiff. Then, add the yolks and the rest of ingredients and mix it with a wooden spoon. Bake it for 25 minutes at 180 degrees Celsius.

3 paczki budyniu / 3 packs of pudding powder 
1l zielonego, gęstego soku (my użyłyśmy Pycholandii) / 1 litre of green, thick juice
3 galaretki / 3 packs of jelly powder
Duża paczka delicji / Big pack of jaffa cakes
400 ml śmietany 30% / 400 ml of the 30% cream




Budyń rozpuszczamy w 300 ml soku mieszając... / Dissolve the pudding powder in 300 ml of the juice...


... i dodajemy do reszty gotującego się soku. Mieszamy, żeby nie powstały grudki / ... and add it to the rest of the juice when it boils. Mix it all the time to prevent the formation of lumps. 





Gotowy, lekko przestudzony krem wylewamy na biszkopt i układamy warstwę z ciastek / Pour a bit cooled cream on the the sponge cake and place the jaffa cakes layer.




Do ubitej śmietany dodajemy 1 galaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody, żeby nadać jej zielonkawy kolor. Gotową śmietanę rozsmarowujemy na delicjach / Dissolve 1 jelly in a little water, then, add it to the whipped cream to make it a bit green. When it's ready, spread it as a next layer. 


2 galaretki rozpuszczamy, studzimy, żeby trochę zgęstniały i wylewamy na całość / Dissolve two jellies in hot water, cool it to let it thicken a bit, then, pour it on the cream.


Odstawiamy ciasto do lodówki, żeby zgęstniało i... smacznego! / Put the cake in the fridge to make it thick and... bon appetit!


Ogry mają warstwy ;) / Ogres have layers ;)






No comments:

Post a Comment