Strony

Saturday, November 22, 2014

For the foodies: Cup of cocoa



It's been a while since last 'for the foodies' post (I guess 'Think pink'  was the last one), so today I'm coming back with something delicious for you - cocoa! Show me one person who doesn't love it. Yeah, I thought so. Everybody does! When Columbus brought it to Spain, cocoa rapidly became very popular in Europe. Since then, it's been pure joy for our taste buds, especially during fall and winter. I prepared it with my mum last Sunday, according to her foolproof recipe:

dark cocoa (at least 1/2 of a cup, depends on how much you aim to prepare)
milk (for these 3 cups we needed a liter)
2 teaspoons of sugar
spoon of honey
30% cream
optionally favorite spices (cinnamon / ginger / a bit of chili)


Mix the cocoa and sugar in a cup with a little bit of milk. Boil the rest of milk and dissolve the honey in it. Add the cocoa when the milk's warm and mix it until you find it ready. Add the spices if you want to. In the end, whip the cream and put it onto the cocoa poured to the cups (use a confectionery syringe or just a spoon and if you don't want the cream to melt, cool a bit the cocoa first). Now get a book or watch a movie and enjoy this flavor! Bon appetit!


Minęło już trochę czaso od ostatniego posta o jedzeniu (zdaje się, że ten "różowy" był ostatni), a więc dzisiaj wracam do Was z czymś pysznym - kakao! Znacie kogokolwiek kto za nim nie przepada? Tak myślałam. Ja też nie. Kiedy Kolumb przywiózł je do Hiszpani, błyskawicznie zyskało popularność (początkowo na hiszpańskim dworze), która szybko rozeszła się po całej Europie, żebyśmy również dziś mogli za pomocą kakao rozpieszczać nasze kubeczki smakowe (szczególnie w te zimnejsze miesiące). Ja, ostatniej niedzieli, przygotowałam je z mamą, według jej niezawodnego przepisu:

ciemne kakao (przynajmniej 1/2 kubka, zależnie od tego ile chcemy przygotować)
mleko (my potrzebowałyśmy około 1l)
2 łyżeczki cukru
łyżka miodu
śmietana 30%
opcjonalnie przyprawy (cynamon / imbir / odrobina chili)

Wymieszaj kakao z cukrem w odrobinie mleka. Resztę wlej do rondelka i podgrzej, następnie rozpuść w nim miód. Dolej kakao do mleka, na koniec dodaj przyprawy i ubij śmietanę (jeśli zależy Ci, żeby śmietana na wierzchu nie rozpuszczała się jak na moich zdjęciach, warto przestudzić trochę kakao przed jej nałożeniem). A teraz bierz koc i książkę albo włączaj film i smacznego!







No comments:

Post a Comment